Ibubapa Sebagai Cermin Terbaik Untuk Anak-Anak

Seringkali pepatah menyamakan ibu bapa sebagai cermin kepada anak-anak. Anak-anak umpama melihat cermin apabila mereka melihat tingkah laku dan apa sahaja yang dilakukan oleh ibu bapa. Sebagai cermin seharusnya kita ingin memantulkan gambaran paling baik.

Maka berhati-hatilah dengan segala tingkah laku dan percakapan kita di hadapan anak-anak. Apa sahaja yang kita lakukan mudah sahaja akan ditiru oleh anak-anak. Jangan fikir anak anda masih kecil dan tidak tahu apa yang anda lakukan.

bapahebat
Bapa menyusukan anak

Bahkan pada usia kecil itulah mereka lebih cepat menyerap apa sahaja yang diperhatikan di sekeliling. Maka jangan terkejut jika satu hari nanti mereka turut akan mengeluarkan kembali perkataan tersebut atau beraksi sama seperti anda (yang negatif).

Sekiranya anda sering menuturkan perkataan ‘tolong’ setiap kali meminta sesuatu atau meminta bantuan dan ‘terima kasih’ jika menerima bantuan atau barang, tentu sahaja ia akan menjadi ikutan si kecil kelak apabila dia sudah pandai bercakap.

Namun jika anda memang jenis ibu ayah yang suka bercakap kasar tidak kira terhadap anak-anak atau dengan pasangan masing-masing maka bersedialah untuk turut menyaksikan anak bercakap kasar kelak.

Menetapkan peraturan dan disiplin dalam rumah yang mesti dipatuhi oleh anak-anak sememangnya didikan yang baik. Misalnya seperti peraturan tidak boleh makan sambil menonton televisyen, meletakkan baju kotor di bakul yang sepatutnya, menyusun kasut dan banyak lagi.

Ini kerana kajian membuktikan anak-anak yang terbiasa dibesarkan dengan peraturan sejak kecil akan lebih mudah mengurus diri apabila besar kelak.

Tetapi janganlah peraturan tersebut hanya dipatuhi oleh anak-anak sahaja sedangkan anda selaku pembuat peraturan dan orang tua di dalam rumah melanggar peraturan tersebut.

Kata orang jangan jadi seperti ketam mengajar anaknya berjalan. Menyuruh anak-anak berkelakuan baik tetapi diri sendiri berkelakuan buruk.

Maka jadilah cermin yang terbaik kepada anak-anak!

 

P.s: Anda ingin berkongsi pendapat? Mohon tuliskan diruangan komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 2 =