5 Kebaikan Bersenam Sepanjang Hamil

Kehamilan bukan penghalang buat bakal mama bersenam. Malah, bersenam ketika hamil mempunyai banyak manfaat buat anda dan si kecil. Teruskan membaca untuk mendapatkan maklumat lanjut.

1. Mudah bersalin

Senaman meningkatkan stamina. Kajian menunjukkan senaman membantu memudahkan proses bersalin kerana mempunyai tenaga kuat untuk meneran dan menolak bayi keluar.

2. Aliran darah lancar

Apabila darah lancar, ini bererti lebih banyak oksigen dihantar ke otak dan keseluruhan tubuh lalu sekali gus membuat anda lebih segar dan bertenaga.

3. Atasi selera makan

Tubuh menggunakan banyak tenaga ketika bersenam. Ia secara tidak langsung memperbaiki selera makan anda agar dapat mengganti semula tenaga yang digunakan.

4. Menguatkan otot-otot

Apabila otot-otot rahim dan faraj kuat, ia berupaya menampung perkembangan bayi dalam kandungan yang semakin membesar dari bulan ke bulan.

5. Mencegah kekejangan kaki

Senaman dapat membantu aliran darah berjalan lancar. Jadi, masalah kekejangan kaki yang sering dialami pasti dapat dihindari.

bayi-hebat

 

P.s: Susu Biomil Xcel inshaa Allah mengandungi pelbagai ramuan dan khasiat untuk perkembangan minda anak anda. Susu formula keluaran anak temapatan ini mengandungi formula yang setanding dengan produk susu luar negara inshaaAllah.

P.p.s: Adakah anda sudah subscribe newsletter kami? Jika belum, pastikan anda isikan pada borang di bawah untuk tidak melepaskan pelbagai tawaran menarik dari kami akan datang.

Kredit Foto: foto adalah dibawah lesen CCO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + four =