3 Tip Menjaga Kesihatan Di Usia 30-an

Wanita pada usia ini boleh dikategorikan sebagai masih muda. Namun ia bukan bererti kita terlepas daripada risiko menghadapi pelbagai penyakit merbahaya seperti kanser, kencing manis dan sebagainya.

Namun, ketika usia 30-an kita sepatutnya mula mengambil langkah berjaga jaga dengan mengambil langkah berjaga dan pencegahan. Bak kata pepatah “ mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Jika anda mula menjengah usia 30-an, bersiap sedialah kerana ketika itu. Badan kita mula merosot prestasinya dan mudah mendapat penyakit.

1. Mengambil Vitamin D dan Kalsium

Dengan pengambilan vitamin dan kalsium ini dapat menurunkan risiko kanser payudara pra menopaus. Anda perlu mengambil 1000 mg kalsium dan 350 Ui vitamin D setiap hari.

Selain menerusi makanan, tubuh kita boleh menghasilkan vitamin D secara automatic jika berjemur di bawah cahaya matahari selama 10 minit. Waktu sesuai ialah diantara pukul 9 dan 10 pagi.

2. Buat Pemeriksaan Kesihatan

Anda boleh ke LPPKN atau klinik untuk melakukan pemeriksaan awal terhadap kanser payudara dan kanser serviks.Ujian mammogram dan juga pap smear ditawarkan menerusi agensi kerajaan ini pada harga yang rendah. Dengan pemeriksaan awal, ia mampu untuk mengesan kehadiran sel kanser lebih awal dan merawatnya.

3. Kurangkan Memakan Daging Merah

Memakan daging merah seperti daging lembu dan kerbau boleh meningkatkan risiko menghadapi kanser payudara. Daging yang dimakan akan meningkatkan hormone estrogen dan ia boleh mempengaruhi sel kanser dalam badan.

Mencegah lebih baik daripada merawat. Jika ia dikesan lambat, peluang untuk hidup semakin tipis. Jaga kesihatan daripada sekarang.

 

Kredit Photo: livingwellnaturalhealth

P.S: Adakah anda mengalami masalah sakit kronik seperti kencing manis yang serius dan kanser? Crystal Stem Cell insya Allah dapat membantu anda.

P.S.S: Bagi anda yang sering mengalami masalah kencing tidak lawas, mohon klik di SINI untuk mengetahui produk yang dapat mengatasi masalah tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + 6 =