10 Tip Keibubapaan dari Prof Dr Muhaya

Menjadi ibubapa hebat bukanlah mudah. Banyak ilmu yang perlu kita pelajari malah perlu dipelajari sebelum memiliki anak lagi. Islam telah mengajar kita mengenai pelbagai perkara termasuklah bagaimana untuk mendidik anak-anak.

Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda semua tentang Tip Keibubapaan yang dipetik dari kata-kata Prof Dr. Muhaya. Terdapat 10 tip berguna untuk anda. Baca, faham dan amalkan mengikut kemampuan kita inshaaAllah.

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah

Sampai ke ayat “iyyakanakbudu waiyyakanastain” – yang ertinya “Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..”,

 

Mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semoga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!

Cubalah amalkan (ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya) dan ucapan ini adalah DOA dan Allah Maha mendengar lagi Maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya

Maksudnya kita solat dalam bilik dia dan dekat dengan dia. Jika kita selalu buat dan kita juga selalu beritahu dia yang kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh. Dia akan tahu kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani

Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana kita tatang dia masa kecilnya

Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

 

family6. Maafkan anak kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati kita

Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata kita

Jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan kita, kita marah kerana dia buat salah, bukan bermaksud membenci. Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya kita, anak dan zuriat keturunan kita termasuk dalam golongan orang-orang yang tetap mendirikan Solat.

Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

 

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.

Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan “Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku (sebut nama) dia…..untuk faham agamanya “.

Kenapa kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi “. Basuh beras lawan jam (macam orang tawaf) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.

 

Prof. Dr. Muhaya Mohomad

Sumber: mamapeduli

Perkongsian adalah diambil dari sumber yang dinyatakan untuk panduan bersama.

Kredit Foto: danielygo

=====================

Pembentukan akhlak yang baik bermula dari apa yang dimakan oleh anak sejak dari kecil lagi. Susu Biomil Xcel membantu si manja anda berfikir dengan lebih cekap. Terkawal emosi dan mampu mengurangkan ragam tangis bayi anda.

=====================

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 20 =